60% бюджетні. Нова грантова система вступу на бюджет

60% бюджетні. Нова грантова система вступу на бюджет

Міністерство освіти і науки України запроваджує нові правила державної підтримки студентів закладів вищої освіти. Згідно з новими правилами, з 2024 року 60% вступників отримуватимуть гранти в різних пропорціях, а 40% будуть платити за себе самостійно.

Бюджет отримають 60% абітурієнтів, але з різною пропорцією. Міністерство освіти і науки має намір змінити пропорцію державної підтримки студентів у вищих навчальних закладах, де 60% вступників отримають гранти, але в різних пропорціях, тоді як інші 40% будуть оплачувати свою освіту повністю.

Зараз усе навпаки: 40% студентів ЗВО нашої держави є бюджетниками, а 60% – контрактниками.

Чим зумовлені ці зміни?

За словами заступника міністра освіти і науки Михайла Винницького, повну вартість навчання буде компенсовано студентам, які обиратимуть спеціальності, що відповідають прогнозованим потребам у фахівцях. Інші студенти матимуть можливість здобути освіту за умов співфінансування або витрат за власні кошти.

Винницький зазначив, що ми не можемо точно передбачити, скільки буде потрібно фахівців з певних галузей у майбутньому. Але для тих спеціальностей, де ми можемо це передбачити, держава продовжує фінансувати навчання, можливо, із підвищеною стипендією для тих, хто згоден прийняти гарантоване перше робоче місце від держави.  

Простіше про значення для вступників, університетів та батьків

Для вступників:

Випускники шкіл отримуватимуть державну підтримку на підставі результатів ЗНО або НМТ. Їм буде надано певну суму грошей, і вони самостійно вирішуватимуть, в який навчальний заклад спрямувати кошти.

Для університетів:

Випускник із грантом матиме можливість обирати будь-який вид університету, чи то державний, комунальний, чи приватний. Таким чином, не буде розмежування на "елітні" та звичайні університети.

Для батьків абітурієнтів:

Грантова система допоможе більшій кількості талановитих випускників вступати на обрані професії, незалежно від фінансових можливостей. Тепер важливо не просто обирати найбільш бюджетні пропозиції, а обирати навчання залежно від індивідуальних інтересів.

Які спеціальності очікується, що підлягатимуть повній бюджетній оплаті?

• Медицина;
• Освіта;
• Енергетика;
• Транспорт;
• Інженерія;
• Сільське господарство;
• Безпека;
• Фізична культура та спорт.

Ця ініціатива планується впровадити для абітурієнтів, які вступатимуть до вишів вже у 2024 році, змінивши поточне співвідношення: 60% отримуватимуть державну підтримку, а 40% будуть оплачувати свою освіту.

Нова система функціонуватиме наступним чином:

  1. Кошти для вступників у вищі навчальні заклади будуть пропорційні їх результатам у Національному мультипредметному тесті (НМТ).
  2. Після отримання гранту вступник самостійно вибиратиме університет та спеціальність.
  3. Абітурієнти з пільгами матимуть гарантоване право на отримання фінансування для навчання.
  4. Розмір гранту та умови його надання буде визначати уряд.