Хочеш на бюджет? Відпрацюй 3 роки

Хочеш на бюджет? Відпрацюй 3 роки

Час прочитання: 7 хв.

Хочеш навчатись на бюджеті, відпрацюй 3 роки після закінчення навчання. Очікується, що вже з 2024 року запрацює реформа в освіті, яка передбачає впровадження грантової оплати за навчання та підписання договору про працевлаштування для бюджетного навчання. Як це буде працювати? Що робити, якщо не хочеш працювати за спеціальністю? Що робити при розірванні цього договору? Що передбачає грантова освіта? Чи можлива така реформа з юридичного боку? Відповіді на ці питання ми дамо далі, приємного читання)

Процес відпрацювання

Згідно з проектом реформи, студенти, які навчаються на бюджеті, після закінчення навчання протягом 3 років будуть зобов'язані відпрацювати за державним направленням.

Як це буде працювати:

  • На 2-3 курсі студент підписує договір з державою.
  • Після підписання договору студент отримує підвищену стипендію.
  • Держава пропонує місце роботи, де студент має відпрацювати 3 роки.
  • Студент має певний вибір місця роботи.

Це зазначив Оксен Лісовий у своєму інтерв'ю.

Автор фото: Дмитро Ларін

Автор фото: Дмитро Ларін

Що робити якщо не хочеш працювати за спеціальністю?

Якщо студент не підпише договір з державою, то він переходить на звичайне контрактне навчання. При цьому йому не доведеться повертати гроші за попередні два роки. Фактично, для держави це вигідніше, ніж інвестувати в навчання фахівця, який в подальшому може працювати не за своєю спеціальністю. Наприклад, більшість офіціантів у ресторанах мають вищу освіту.

“Це як видатки на профорієнтацію. Людина пронавчалася два роки і зрозуміла, що не хоче відпрацьовувати в цій сфері три роки. Державі буде дешевше, якщо вона перейде на контракт і буде далі навчатися там, де вона хоче.” - зазначив міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Альтернативи відпрацюванню:

  1. Перехід на контрактну форму навчання: Якщо студент не бажає відпрацьовувати за державним розподілом, він має право перейти на контрактну форму навчання. При цьому навчання за вже пройдені роки на бюджеті зберігається за ним, а кошти за наступні роки навчання необхідно буде сплачувати самостійно .
  2. Інші форми фінансування: Окрім державних грантів та бюджетних місць, існує ряд інших варіантів фінансування навчання. Це можуть бути стипендії від міжнародних фондів, гранти від приватних компаній, цільові програми навчання тощо. Варто активно досліджувати та використовувати ці можливості.

Юридичний бік

Реформа  перебуває на стадії доопрацювання, тому остаточний юридичний механізм її реалізації ще не визначений. Однак, важливо зазначити, що законодавство України гарантує випускникам право самостійного вибору місця роботи (стаття 43 Конституції України). Очікується, що й у новій системі буде передбачено механізми для дотримання цього права.

Можливі варіанти вирішення ситуацій, коли випускник не хоче відпрацьовувати за державним розподілом, але вже підписав договір, можуть включати:

  1. Компенсацію державі певної суми коштів, витрачених на навчання.
  2. Відпрацювання альтернативної форми, наприклад, соціальна робота чи участь у державних проєктах.

Остаточний юридичний механізм буде визначено після прийняття відповідного законодавства. Фінальне слухання якого заплановане на 1 липня 2024 року.

Грантова освіта

Прогнозується, що вже у вересні 2024 року буде запроваджена система грантів з метою забезпечення доступності вищої освіти для широкого кола студентів. Гранти надаватимуться безповоротно і не матимуть додаткових зобов'язань, за винятком випадків, передбачених законодавством.

Державний грант будуть мати змогу отримати студенти, які мають право на навчання за державним або регіональним замовленням чи за контрактом з оплатою навчання за рахунок державних грантів. Це стосується:

  1.  абітурієнтів на основі результатів ЗНО/НМТ (орієнтовно, які наберуть не менше 150 балів з двох предметів).
  2. студентів, які зараховані на навчання за контрактом на денній формі.

Реформа передбачає збереження державного замовлення на ключові спеціальності, такі як медицина, освіта, інженерія та інші, які визначено як особливо важливі для держави. Ще однією метою впровадження грантового фінансування є збільшення кількості студентів, які отримують державну підтримку, принаймні на 30-40%. Однак ця підтримка не охоплюватиме повну вартість навчання. Адже планується, що розмір гранту для отримання вищої освіти буде від 15 до 50 тисяч гривень.

Студенти, які отримають грант, матимуть можливість обирати будь-яку спеціальність та заклад вищої освіти. Державне замовлення буде збережено для спеціальностей, які відповідають суспільним потребам, а також для спеціальностей з особливою підтримкою.

Більш детально про гранти можете прочитати у наступній статті)

Фото взято з платформи freepik

Фото взято з платформи freepik

Висновок

Отже, така реформа досить незвична для України, бо змінює буквально фундамент держфінансування вищої освіти, але вона збереже бюджетні кошти(наші податки), бо люди які навчались, але не планували працювати у сфері, тепер будуть переходити на контракту форму навчання. А грантова освіта дозволить повністю змінити ролі студента та університету та забезпечити 70% вступників, якимось відсотком покриття вартості навчання, про це більше в наступній статті.

Але постає інша проблема - профорієнтація, як людині 17-и років обрати професію з якою вона пов’яже наступні роки? Про це ми будемо розповідати у наступних статтях та соцмережах, тому не губіть нас)