Національний мультипредметний тест (НМТ): усе про іспит та відмінність від ЗНО

Національний мультипредметний тест (НМТ): усе про іспит та відмінність від ЗНО

Традиційно, починаючи з 2006 року, в Україні проводились іспити єдиного формату ЗНО і було можливе складання 4-5 предметів у різні дні. Проте через зміну реалій на заміну ЗНО прийшов НМТ, що через низку своїх недоліків досить часто стає предметом палких дискусій серед освітян, батьків, учнів та просто зацікавлених в освіті осіб. Тому пропонуємо розібратись з причинами, наслідками та головними характеристиками НМТ.

Чому ЗНО замінили НМТ?

Організація традиційного та повноцінного ЗНО під час війни стає практично неможливою. Це пов'язано з необхідністю проведення складних процедур, від друку до перевірки бланків відповідей учасників. Ці процедури також вимагають врахування аспектів безпеки, організацію персоналу пунктів тестування та залучення екзаменаторів для перевірки тестових завдань.

Також слід враховувати доставку тестових зошитів, що представляє собою велику кількість матеріалів для кожного пункту тестування. Додатково, необхідно отримати бланки відповідей після їх транспортування через руйнівні дороги Сумської чи Харківської областей. Саме тому МОН вирішило вибрати інший формат проведення вступної кампанії у 2022 році – національний мультипредметний тест.

Що ж таке НМТ? Яка відмінність із ЗНО?

НМТ – це комп’ютерний онлайн-тест, на основі якого відбувається вступ. Обов’язковими в 2024 році будуть 4 предмети:

  • українська мова;
  • математика;
  • історія України
  • предмет на вибір.

На вибір можна буде обрати предмет:

  • українську літературу;
  • англійську мову;
  • іспанську мову;
  • німецьку мову;
  • французьку мову;
  • біологію;
  • географію;
  • фізику;
  • хімію.

На виконання завдань з кожного предмета учасники матимуть по 60 хвилин. Усі 4 тестування вступники складатимуть протягом одного дня у два блоки по 120 хвилин (2 предмети) з перервою між ними.

Традиційне ЗНО – це тестування, яке повністю відповідає змісту викладання, дозволяє подавати розгорнуті відповіді та працювати протягом двох-трьох годин, щоб максимально продемонструвати свої навчальні досягнення, вибрати ті предмети, які необхідні для вступу на конкретну спеціальність.

НМТ в цьому не здатне. Але в умовах, в яких ми зараз перебуваємо, НМТ може вибирати студентів для вступу до закладів вищої освіти.

Трішки детальніше розглянули головні відмінності на графіку:

Які переваги має НМТ у порівнянні із ЗНО?

➤ Об’єднанні тестування. У часи війни ми не можемо дозволити собі ходити на тестування з кожного предмету в різні дні та місця, тому тестування об’єднуються.

➤ Безпечніше. Пункти тестування НМТ будуть призначені для максимум 50 осіб (до порівняння раніше в одному пункті могло знаходитись 200-300 учнів). Це допомагає швидко реагувати на тривоги, забезпечити учнів достатньою кількістю місць у сховищах та уникнути масового скупчення учнів, що стало б дуже загрозливим в умовах ракетної атаки.  

Формат проведення аналогічний ЗНО, оскільки тестування відбуватиметься в пунктах, все контролюватиметься інструкторами. Тобто ідентифікація та процеси, які є сталими для ЗНО, залишаються незмінними.

➤ Учні мають можливість простіше складати з-за кордону. Провести тестування планується за тих самих умов у таких країнах: Австрія, Бельгія, Болгарія, Велика Британія, Данія, Естонія, Ірландія, Іспанія, Італія, Латвія, Литва, Молдова, Нідерланди, Німеччина, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Угорщина, Франція, Хорватія, Чехія, Швеція, Фінляндія (м. Гельсінкі), Люксембург (м. Люксембург), США (м. Нью-Йорк, штат Нью-Йорк, та м. Сакраменто, штат Каліфорнія), Словенія (м. Марібор), Німеччина (м. Берлін), Швейцарія (м. Берн), Туреччина (м. Анкара), Грузія (м. Тбілісі), Греція (м. Афіни), Канада (м. Едмонтон, м. Торонто).

Результати НМТ

Результати НМТ будуть оцінені згідно зі схемою нарахування балів, яка використовується в ЗНО. Кожен учасник, завершивши тестування, отримає окремий результат за виконання кожної складової тесту.

Пізніше результати кожного блоку будуть конвертовані в шкалу 100–200 балів. Для отримання результату за шкалою 100–200 балів з кожного блоку НМТ необхідно набрати не менше 10% від загальної кількості тестових балів за цей блок.

Де проходитиме НМТ?

Тестування буде проводитися централізовано онлайн, в безпечних місцях, обладнаних укриттями на випадок повітряної тривоги. Абітурієнти будуть проходити тест у спеціально створених тимчасових екзаменаційних центрах, які переважно розміщуватимуться в закладах освіти.

А якщо почнеться повітряна тривога?

У випадку початку повітряної тривоги тестування буде припинено, і учасників доставлять до безпечного місця. Після закінчення тривоги тестування можна буде продовжити.

Чи можливо пройти тестування на тимчасово окупованих територіях?

На жаль, на тимчасово окупованих територіях складання НМТ неможливе через серйозну небезпеку для життя та здоров'я абітурієнтів. Тому тести можна буде складати лише на території, яка знаходиться під контролем України. МОН організує основні, додаткові та спеціальні сесії тестування, щоб надати можливість всім охочим пройти тестування.

Ще досить багато інформації залишається неопублікованою та можливі нововведення та зміни, тому слідкуйте за оновленнями регулярно, проте цю статтю ви можете використовувати, як введення в тему НМТ та готуватись більш впевнено. 

Бажаємо вам успіхів!