НМТ-2024. Усе, що відомо

НМТ-2024. Усе, що відомо

2024-ий рік стане третім роком, коли Україна, перебуваючи у воєнному стані, використовуватиме Національний мультипредметний тест (НМТ) як форму зовнішнього оцінювання для абітурієнтів. Після підтримки законопроєкту № 10092 «Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підсумкової атестації та вступної кампанії 2024 року» Верховною Радою України, представленого 8 листопада, було оголошено нові умови для проведення тестування та формату НМТ на наступний рік.

Найголовніше про НМТ-2024

НМТ – це комп’ютерний онлайн-тест, на основі якого відбувається вступ, тобто він є необов'язковим для випускників, що не ппланують продовжити навчання в ЗВО. Обов’язковими в 2024 році будуть 4 предмети:

  1. українська мова;
  2. математика;
  3. історія України
  4. предмет на вибір.

На вибір можна буде обрати предмет:

  1. українську літературу;
  2. англійську мову;
  3. іспанську мову;
  4. німецьку мову;
  5. французьку мову;
  6. біологію;
  7. географію;
  8. фізику;
  9. хімію.

На виконання завдань з кожного предмета учасники матимуть по 60 хвилин. Усі 4 тестування вступники складатимуть протягом одного дня у два блоки по 120 хвилин (2 предмети) з перервою між ними.

Тобто алгоритм буде наступний:

  1. 60 хвилин – українська мова;
  2. 60 хвилин – математика;
  3. перерва до 20 хвилин (точну інформацію про перерву нададуть пізніше);
  4. 60 хвилин – історія;
  5. 60 хвилин – предмет на вибір.

Що ще варто знати про НМТ-2023?

На цьогорічний Національний мультипредметний тест (НМТ) буде запущено реєстрацію раніше, і саме тестування відбудеться у травні.

Крім того, в рамках процесу перевірки випускників планується використання металошукачів, оскільки багато учнів намагаються використовувати телефони під час тестування.

У 2024 році, подібно до минулого, абітурієнти з тимчасово окупованих територій та зон, де тривають активні бойові дії, матимуть можливість вступати в заклади вищої освіти лише шляхом проходження співбесіди. На цих територіях не буде проведено Національний мультипредметний тест (НМТ) чи інші вступні випробування.  У 2024 році вперше вводиться пілотний проект Державної підсумкової атестації для учнів після 4-го класу, щоб визначити їхні досягнення та навички.

Провести тестування планується за тих самих умов у таких країнах: Австрія, Бельгія, Болгарія, Велика Британія, Данія, Естонія, Ірландія, Іспанія, Італія, Латвія, Литва, Молдова, Нідерланди, Німеччина, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Угорщина, Франція, Хорватія, Чехія, Швеція, Фінляндія (м. Гельсінкі), Люксембург (м. Люксембург), США (м. Нью-Йорк, штат Нью-Йорк, та м. Сакраменто, штат Каліфорнія), Словенія (м. Марібор), Німеччина (м. Берлін), Швейцарія (м. Берн), Туреччина (м. Анкара), Грузія (м. Тбілісі), Греція (м. Афіни), Канада (м. Едмонтон, м. Торонто).

Підсумуємо основні пункти нового формату та умов НМТ-2024:

  1. 3+1 формат тестування: Абітурієнти обов'язково складатимуть тести з трьох предметів (українська мова, історія України, математика) та одного предмета на вибір. Учасники тестування проходитимуть всі чотири предмети в один день, розділені на два блоки, кожний триваючи по 2 години з перервою.
  2. Розширені можливості складання тестів: Учасники матимуть можливість складати тест з історії України, біології, географії, фізики, та хімії не лише українською, але й польською, румунською, угорською, та кримськотатарською мовами. Також можливе складання за кордоном.
  3. Зміцнення ролі історії України: Зарахування історії України до обов'язкових предметів має на меті підвищення рівня національної свідомості та самоідентифікації абітурієнтів.
  4. Спрощена модель тестування в умовах воєнного стану: Учасники можуть складати тести в один день, а також використовувати додаткові сесії у випадку непередбачуваних обставин.
  5. Необов'язкова участь абітурієнтів: Ті, хто не мають наміру вступати до закладів вищої освіти у 2024 році, можуть уникнути складання НМТ. Пробного тестування перед НМТ не буде, проте абітурієнтів проінформують про специфіку тестування та демонстраційні варіанти тестів.