Основи тайм-менеджменту для старшокласників. Як усе встигати?

Основи тайм-менеджменту для старшокласників. Як усе встигати?

Тривалість читання: 9 хв.

Чи бувало у вас відчуття що вам не вистачає часу у добі?

Коли здається що час прискорений, а дні короткі, критично необхідна навичка тайм-менеджменту. Завдяки їй людина може виконувати більше за коротший проміжок, знизити стрес і досягти успіху в кар’єрі. Це все не просто про розподіл часу, а про правильну постановку пріоритетів, хороший аналіз, декомпозицію та самодисципліну. Тут ми розповімо про корисні застосунки, дамо фундаментальні поради, відповімо на часті запитання та надамо посилання на тест щодо вашого тайм-менеджменту на даний момент. Витратити 9 хвилин вашого життя зараз, щоб потім зекономити цілі дні. Чи закрити цю статтю, але все одно повернутись до цієї неї через деякий час, вже втративши купу часу. Вибір за вами.

Що таке тайм-менеджмент? 

Якщо дослівно перекладати з англійської мови, то це управління часом. Якщо ж вдаватись в суть слова, то це мистецтво ефективного планування свого часу. Це мистецтво відкриває багато воріт для комфортного життя.

Переваги володіння тайм-менеджментом:

  • зниження рівня стресу
  • зниження рівня тривоги
  • покращена репутація на робочому місці
  • більша продуктивність
  • досягнення цілей
  • краща якість роботи
  • більше вільного часу та енергії

Як створити стратегію?

Якщо ви готові контролювати свій час, попрацюйте над розвитком цих 4 навичок управління часом.

1. Постановка цілей та місій

Ставте цілі, які є досяжними та вимірними. Використовуйте метод SMART при постановці цілей. По суті, переконайтеся, що цілі, які ви ставите, є конкретними, вимірними, досяжними, релевантними та своєчасними.

2. Пріоритизація

Правильна розстановка пріоритетів допомагає нам зосередитись на важливому. На допомогу цьому була створена матриця Ейзенхауера, яка може допомогти вам вирішити, що визначити пріоритетом відповідно до важливості та терміновості. Використовуючи цю матрицю, ви можете розбити свій список на:

1 – виконати негайно. Це важливі завдання з визначеними термінами виконання, або ті, які ви так довго відкладали, що вони вже прострочені.

2 – розклад на потім. Важливі завдання без визначених термінів. Їм варто встановити терміни, щоб мотивувати себе.

3 – делегувати завдання, які можна доручити комусь іншому.

4 – видалення завдання, які ви просто відкидаєте через те, що вони не критичні для ваших цілей чи місій.

3. Встановлення ліміту часу.

Встановлення часових обмежень допомагає бути більш зосередженим і ефективним. Якщо ви докладаєте невеликих додаткових зусиль, щоб визначити, скільки часу потрібно виділити на кожне завдання, Це допоможе розпізнати потенційні проблеми, ще до їх виникнення. Наприклад, у вас є 5 тем з математики, які вам потрібно розібрати протягом тижня. Однак ви розумієте, що можете вивчити лише 4. Якщо ви дізнаєтесь про це за тиждень до, то зможете завчасно коригувати свій графік. Однак, якщо б цього не було зроблено, то одна тема могла б бути невивчена або вивчена недосконало, і це б могло забрати у вас бали на НМТ. Також важливим пунктом є виділення для себе перерви. Якщо ви робите монотонну роботу чи просто багато завдань, варто давати своєму мозку розрядку.

4. Планування наперед

Переконайтеся, що ви починаєте кожен день з чіткого уявлення про те, що вам потрібно зробити – що потрібно зробити ЦЬОГО ДНЯ. Візьміть за звичку наприкінці кожного дня писати свій список справ на наступний. Таким чином ви зможете почати новий день ефективно.

Головні поради

1. Проведіть аудит.

Почніть з оцінки того де і як ви проводите свій час. У вашому телефоні є щоденний аналіз вашої діяльності, можете скористатись ним. Випишіть куди пішов час хоча б за останні 3 дні. Потім визначте ваші цілі розставив пріоритети для кожної, визначте для них строки здачі. Визначте сумарний час на виконання цілі та поділіть його на кількість дні до дедлайну = ви отримаєте щоденну норму часу або об’єму роботи що ви маєте виконати.

2.Використовуйте різні методи, щоб «поділити» свій час.

Обмеження можуть стати чудовим інструментом для управління часом, якщо у вас буде краще розуміння ваших пріоритетів. Розділити свій час на легкозасвоювані частини можна зробити різними способами.

Спробуйте метод Pomodoro. Франческо Чірілло, студент університету, який був перевантажений навчанням і завданнями наприкінці 1980-х років, розробив цю методику. Метод Pomodoro вимагає використання таймера, щоб розділити вашу роботу на 25 хвилин, розділених п’ятьма хвилинами перерви. Після чотирьох помодорів ви можете зробити перерву на п’ятнадцять-тридцять хвилин. Pomodoro («помідор» італійською) зосереджує та знімає розумову втому. Ви можете для цього використовувати спеціальні застосунки про які ми розповімо у наступному розділі.

Спробуйте метод швейцарського сиру . Як і Pomodoro, цей метод розбиває великий проєкт на менші завдання. Технологія, розроблена Аланом Лейкіном, автором книги « Як отримати контроль над своїм часом і життям» , «пробиває діри» у складному завданні, розбиваючи його на завдання, виконання яких займає від 5 до 10 хвилин.

Розділяючи час, ви робите великі проекти та цілі менш страшними. Менше прокрастинації, більше продуктивності.

3.Зосередьтеся на чомусь одному. 

Для більшості з нас багатозадачність зазвичай менш ефективна, ніж зосередження на одному завданні за раз. Одне дослідження показало, що лише 2,5 % людей можуть ефективно виконувати кілька завдань. Виконання занадто багатьох речей одночасно може вплинути на ваші когнітивні здібності, через що ви почуватиметеся непродуктивними або незадоволеними своїм прогресом. Розподіл часу таким чином, щоб виконати одне завдання, перш ніж почати інше, може підвищити вашу впевненість.

Крім того, може бути корисно розділити завдання на частини. Наприклад, якщо ви письменник, ви присвячуєте понеділок дослідженням, вівторок по четвер — написанню, а п’ятницю — редагуванню.

4.Заохочуйте себе.

Нагороди не зарезервовані для вихованих дітей і домашніх тварин. Вони можуть бути чудовим джерелом мотивації для прийняття хороших звичок розподілу часу. Ви можете винагороджувати себе за кожне завдання, виконане за день.

Корисні застосунки

  1. Focus To-Do. Таймер і завдання - поєднує в собі Pomodoro Timer (25 хвилин) та TaskManagement, це науково обґрунтований додаток, яке спонукає вас залишатися зосередженими та виконувати справи.
  2. ICalendar чи GoogleCalendar - застосунок для планування.
  3. Forest/flora - допомагає відкласти телефон, бо в ньому росте маленьке деревце. Кожні 25 хвилин без телефону + одне дерево до вашого віртуального лісу.
  4. TickTick - ця програма завойовує перші місця у всіх ТОП-списках кращих додатків для планування завдань. Універсальний пленер для роботи та особистого життя: його можна використовувати як класичний таск-менеджер, так і як трекер звичок чи таймер. Його фішки: можливість виставити пріоритет, гнучке налаштування дати події, 5 параметрів сортування.

Часті запитання

  1. Чи означає бути продуктивним те саме, що бути зайнятим? Ні. Якщо ви хочете ефективно керувати часом, ви повинні зосередитися на тому, що ви робите, а не просто на результатах, які ви отримуєте. Ви можете бути зайнятими, але не досягти значних результатів.
  2. Які ресурси я можу використати, щоб покращити управління часом? Журнали активності, списки справ і програми дій — це деякі інструменти для ефективного планування часу.
  3. Коли все здається важливим, як визначити, які завдання є найважливішими? Використовуючи принцип Ейзенхауера «термінове/важливе», ви можете класифікувати та визначати пріоритети завдань на основі того, наскільки вони важливі та термінові.
  4. Як я можу зберегти фокус і одночасно мінімізувати відволікаючі фактори? Створіть атмосферу без зайвих відволікаючих факторів. Встановлення меж з колегами, використання режимів «не турбувати» на електронних пристроях і зосередження на одному завданні замість виконання кількох завдань можуть бути прикладами цього. Також важливо знати, коли ви досягаєте максимального рівня продуктивності протягом дня, щоб планувати складні завдання.

Тест

"Наскільки добре ви вмієте керувати своїм часом" може допомогти вам зрозуміти, в яких сферах ви досягли успіху, а в яких, можливо, потребують вдосконалення. Щоб пройти тест українською, відкрийте його через браузер Chrome та оберіть пункт “перекласти сайт”.

Ще більше корисної інформації на різні теми ви знайдете у наших соцмережах:

Телеграм ISPYT  - щоб легко та цікаво повторювати матеріал та готуватись до НМТ/ЗНО

Інстаграм ISPYT - щоб бути в курсі новин та змін в освіті.