Усе про вступну кампанію НМТ-2024

Усе про вступну кампанію НМТ-2024

Згідно з Порядком прийому на навчання для здобуття вищої освіти у 2024 році, вступ до вишів відбудеться на підставі результатів Національного мультипредметного тесту (НМТ), який у 2024 році зазначає збільшення кількості предметів до чотирьох.

Обов'язковими тестами для абітурієнтів стануть українська мова, математика та історія України, а четвертий предмет вступники вибиратимуть із запропонованого переліку, який включає у себе українську літературу, географію, біологію, фізику, хімію, англійську, німецьку, французьку та іспанську мови. Абітурієнти на мистецькі та спортивні спеціальності додатково пройдуть мультитест.

Результати НМТ можна буде використовувати не лише з 2024 року, але й результати НМТ 2022 або 2023 років, ЗНО 2021 року чи матурального іспиту (фактично польський аналог ЗНО). Учасники конкурсу будуть допущені до конкурсного відбору на бюджетні місця, якщо їхній конкурсний бал складатиме не менше 130 (у дітей загиблих захисників України ця умова не застосовуватиметься).

Для окремих спеціальностей, таких як "Право", "Публічне управління та адміністрування", "Міжнародні відносини", "Фармація, промислова фармація", "Стоматологія", "Медицина", "Педіатрія", конкурсний бал для вступу не може бути меншим за 150 балів.

Розрахунок конкурсного бала буде здійснюватися з використанням вагових коефіцієнтів предметів НМТ, які залишаються незмінними від 2023 року.

У 2024 році також відміняється вступ без ЄВІ (Єдиної вступної іспити) та ЄФВВ (Єдиної форми вступної випробувань у магістратуру за тим самим джерелом фінансування для випускників бакалаврату, які проживають на тимчасово окупованих територіях.

Планується збереження пільг та пільгових категорій, зокрема для жителів тимчасово окупованих територій. Скасований вступ без результатів НМТ на контракт на спеціальності з особливою державною підтримкою.

Крім того, слід відзначити, що Національний мультипредметний тест (НМТ) не обов'язковий для дітей, які вступають із тимчасово окупованих територій. Зазвичай ці діти не можуть приїхати на підконтрольні території України, щоб пройти тестування. Такий підхід спрощує процес вступу для абітурієнтів із зон воєнного конфлікту та тимчасово окупованих областей.  

Бюджетне замовлення. Зміни-2024

Варто відзначити, що зараз досить поширені обговорення грантової освіти, згідно якої вступник за результатами НМТ отримає від держави певну суму грошей і обиратиме, на здобуття освіти у якому виші їх потратити.  Проте лиш З вересня 2024 року у сфері вищої освіти має запрацювати грантова система оплати навчання.

Ваш компас у вступі

Тепер, коли вам стали відомі основні контури вступної кампанії 2024 року, ми пропонуємо вам roadmap на рік, в якому розкажемо про основні етапи та нюанси, а також дамо рекомендації як ефективно пройти цей рік та вступити в хороший виш. Отже:

  1. Профорієнтація або пошук себе — рекомендуємо визначитись із тим, які професії тобі цікаві, а які — не дуже. Якщо не знаєш точно з яким родом діяльності повʼязати своє майбутнє — «методом виключення викидай все, що точно не цікавить. В підсумку ти маєш обрати правильний четвертий предмет під час реєстрації.
  2. Реєстрація на НМТ — почнеться з кінця березня і буде тривати місяць. Зареєструватись можна буде онлайн, на сайті УЦЯО. Для реєстрації потрібно підвантажити свої документи та обрати додатковий, четвертий предмет. 
  3. Активна підготовка до іспитів — більшість абітурієнтів серйозно починають готуватись саме після реєстрації на НМТ, але в цей час більшість хороших репетиторів вже зайняті, а часу мало для якісного опанування всього матеріалу. Ми ж рекомендуємо пріоритетні, складні для тебе предмети, починати готувати раніше - так ти зможеш розтягнути програму на довший термін і не спалювати свої нервові клітини від стресу, бо купа справ накладеться одна на інші в квітні-травні.
  4. Фінальна підготовка — починається з початку травня і триває аж до складання іспитів. Напевно, найважчий та найцікавіший період в житті кожного одинадцятикласника, коли потрібно робити все, одразу і на вчора. Але щороку в цей час ми помічаємо величезне перевантаження майже у кожного випусника, причиною якого стала неправильна оцінка своїх сил та пізній старт підготовки. Тому радимо прям зараз записатись на консультацію з освітнім менеджером та отримати свої рекомендації як правильно розподілити свої ресурси, поки ще є час. 
  5. Складання іспитів — гарно виспись, повтори конспекти, завчасно прийди на місце і спокійно склади іспит. А протягом місяця ти вже матимеш результат в своєму особистому кабінеті.
  6. Вступна кампанія до вишу — почнеться орієнтовно через півтора місяця після складання іспитів. Через електронний кабінет потрібно обирати виші та спеціальності, розставити пріоритети. Цей процес складний, тому про це будуть окремі пости ближче до літа, тому підписуйся, щоб бути в курсі. Далі ти отримаєш рекомендації до зарахувань, під час яких потрібно подати оригінали документів.