Бюджет відміняють. Як будуть працювати гранти?

Бюджет відміняють. Як будуть працювати гранти?

Час прочитання: 7хв.

Бюджетну форму навчання відміняють. Вже з цього року кожен бал НМТ буде вирішальним. Адже в залежності від нього вступники будуть отримувати гранти на суму від 15 до 50 тисяч гривень. Вищий бал=вищий відсоток покриття контракту державою. Але як грантова система працюватиме на практиці? Які переваги та недоліки такого формату навчання? Які "нюанси" реформи? Ми розповімо далі.

Що таке гранти і як вони працюють?

Зараз держава дає гроші університетам для того, щоб студенти приходили в університет. 

Суть грантів полягає в тому, що держава дає гроші абітурієнтам, а вони обирають університет і вносять свої гроші. Фактично змінюється вектор державної підтримки.

При цьому "бюджет" залишається, змінюється тільки назва “грант з повним покриттям”, але пріоритет надається тим спеціальностям, фахівців яких держава хоче випустити на ринок праці через п'ять років. Не всі спеціальності, які пропонують університети, а лише ті, на які є запит держави. Це науковці, інженери, вчителі та лікарі. Вся інша державна підтримка - у вигляді грантів. 

Це ваші гроші - вибирайте університет, ними можна повністю або частково оплатити контракт.

Наприклад, студент може вступити до дорогого університету, сплатити державний внесок, а потім доплатити за навчання. Або ж він може вступити до місцевого університету і оплатити повну вартість навчання цими грошима. Але важливий нюанс, що гранти видаються тільки на денну форму навчання.

При цьому, якщо учень добре складає НМТ, йому платять більше, якщо погано - менше, якщо ще гірше - ще менше, або взагалі нічого не платять.(Тому радимо починати чи продовжувати підготовку, можна з нами)

Іншими словами, до навчання допускаються лише ті спеціальності, які потрібні державі і працевлаштування яких гарантується державою. Про працевлаштування при бюджетному навчанні та відпрацювання бюджетних коштів тут.

Фото взяте з платформи freepik

Фото взяте з платформи freepik

Які переваги та недоліки грантової системи?

Переваги Грантової освіти більше ніж недоліків тому давайте спочатку розглянемо їх:

1. Більша кількість вступників з державною допомогою.

Прогнозовано що близько 60% вступників будуть покривати вартість контракту за державні кошти. Що впливає на вмотивованість студентів до кращого складання НМТ. Більший бал = більше коштів на навчання.

2. Зміна ролей.

Тепер університети будуть “бігати” за вступниками, а не навпаки. Але про це детальніше в наступному розділі.

3. Оптимізація державних коштів

100% покриття контракту буде на спеціальностях пріоритетних для держави.

Перейдемо до недоліків:

1. НМТ недостатньо об’єктивний для оцінки знань.

1 неправильна відповідь призводить до втрати декількох балів. Абітурієнти які знали ідеально матеріал можуть допуститись помилок через стрес або погану організацію. В той же час абітурієнти, яким “пощастило” можуть списати на 200 балів.

2. Конкуренція.

Звичайно очікується що грант можна буде отримати починаючи з 150 балів НМТ, але враховуючи той факт, що у 2023 році було 3794 учасників що склало хоча б один предмет на 200 балів, то є питання до розподілу грантів.

Як грантова система вплине на абітурієнтів та студентів?

Для абітурієнтів зміни в освіті матимуть такі наслідки: Вступники матимуть можливість скористатися визначеною сумою та спрямувати кошти в той університет, у який захочуть. Раніше кошти надавалися, навпаки, університетам. Оскільки будь-які ЗВО мають обмеження в кількості студентів, під час добору враховуватимуть конкурсний бал.  

Це повністю змінює відносини між університетом і вступником, адже тепер основною метою ВНЗ буде залучити до себе вступників. І чим більше вступників, тим більше буде фінансування ВНЗ з боку держави. Отож зміна позиціонування університетів не за горами. Ми будемо бачити їх активізацію у соціальних мережах та організацію різноманітних заходів для вступників від університетів.

Фото взяте з плаnформи freepic

Фото взяте з плаnформи freepic

Часті запитання

1. Чи залежатиме сума гранту від місця розташування університету?

Системи регіональних коефіцієнтів не передбачаємо, адже це порушуватиме принцип недискримінації. Сума державного гранту на навчання для здобуття вищої освіти залежатиме від результатів ЗНО/НМТ та обраної вступником спеціальності.

2. Скільки передбачено бюджетних місць та за якими спеціальностями?

У законопроєкті не визначено конкретної кількості бюджетних місць. Обсяг державного замовлення встановлюватиметься щорічно Міністерством економіки України відповідно до потреб держави. Після того, як новий механізм фінансування повноцінно запрацює, обсяг держзамовлення можна буде прогнозувати завчасно.

Держзамовлення охопить всі або майже всі спеціальності. Залежно від потреб на різних спеціальностях пропонуватимуть різну кількість місць. Потреби держави можуть змінюватися - перелік цих спеціальностей теж.

3. Що робити, якщо вступник отримав грант із частковим покриттям, але в родини немає грошей для співфінансування?

Якщо потрібно, вступники зможуть скористатися пільговими кредитами (із мінімальним відсотком) через державні банки. Пільги для вступників вразливих категорій залишаються дійсними. Також вступник може обрати здобувати вищу освіту за державним замовленням. Таким випускникам держава гарантуватиме перше робоче місце. Якщо вартість навчання на бажану спеціальність в обраному університеті відповідатиме сумі гранту, навчання також буде безоплатним.

4. Чому ці зміни «на часі»?

Для будь-якої країни ефективна система освіти передбачає динамічний розвиток, сильних фахівців та економічний добробут. Ми не можемо відкладати зміни, адже це затримуватиме розвиток країни.

Війна — це не привід зупинятися, а навпаки - поштовх пришвидшити зміни, щоб розвинути людський капітал.

Запропоновані зміни дозволять використовувати обмежені бюджетні кошти ефективніше і справедливіше.

*офіційні відповіді МОН

Висновок

Грантова світа – це крута ініціатива для України. Але ефективність будь-якої реформи визначає рівень її організації. Якщо НМТ буде легко списати, чи завдання будуть занадто прості або необ'єктивні, то це повпливає на якість цієї ініціативи. Кожна правильна відповідь вплине на суму(грант), яку виділить держава на ваше навчання. Тому починайте підготовку або продовжуйте її разом з Ispyt. Бо ми знаємо, як це робити ефективно та оперативно.

Ще більше корисної інформації на різні теми ви знайдете у наших соцмережах:

Телеграм ISPYT  - щоб легко та цікаво повторювати матеріал та готуватись до НМТ/ЗНО

Інстаграм ISPYT - щоб бути в курсі новин та змін в освіті.